Факти

Психологія – одна  з найцікавіших наук, об’єктом якої  є людина. Водночас  психологія  є однією з найдивніших наук. Правда, в наш час здивувати людину чим-небудь не так вже й легко. Адже наше сьогодення наповнене вражаючими дивовижними відкриттями і звершеннями в соціальній, науковій, політичній та економічній сферах. І все таки, найзагадковіші далеко ще не вивчені до кінця таємниці знаходяться в самій людині і особливо в її психічній діяльності. Вдумаймось, наскільки дивні духовні сили людини, якій вдалося відкрити і обґрунтувати різноманітні закономірності людського буття, закономірності загадкового Всесвіту. Мабуть, найбільш загадковим і надалі залишається мозок людини- маленька крихітка в порівнянні з Всесвітом, яка вміщує в собі весь цей всесвіт із усіма його чудесами, законами, властивостями і силами.

 Якщо Вам хочеться дізнатися більше, то декілька цікавих  фактів  про психологію для вас.

56 цікавих фактів про психологію людини

#1: Мозкова діяльність продовжується навіть тоді, коли ми відпочиваємо. У цей момент відбувається фільтрація того, що дійсно потрібно відкласти в пам’яті, а що прибрати «про запас». Прокинувшись вранці ви згадаєте  те, що дійсно важливо для вас, але не згадаєте того, на чому не зупинили свою увагу вчора.

 #2: Людина відчуває себе більш успішною та щасливою тільки тоді, коли її мозок чимось зайнятий.

#3: Для того, щоб до чогось звикнути необхідно трохи більше 2-х місяців, а точніше – 66 днів. Саме такий період знадобиться людині для того, щоб сформувати та довести до автоматизму будь-яку дію. Наприклад, якщо ви хочете перейти на правильне харчування, то вам може знадобитися трохи менше – приблизно 55 днів. А ось до спорту доведеться звикати довше – до 75 днів.

#4: Кращим засобом від турбот, тривожності і стресу є читання. Це заняття ефективно діє  на організм. Дивно, але цей спосіб набагато кращий від прийому алкоголю, набагато ефективніше прогулянок, чаювання або прослуховування музики.

#5: Більшість людей в незнайомому місці тримається праворуч. Якщо ви не хочете бути в натовпі або простояти довго в черзі, то знаючи цей факт йдіть ліворуч або займайте чергу, яка лівіше..

 #6: Люди неохоче суперечать спокійній, врівноваженій людині. Навпаки, коли хтось люто і агресивно відстоює свою думку – йому чинитимуть опір та будуть з ним сперечатися.

#7 Ті, хто спить менше 5 годин – в три рази частіше страждають психічними розладами, ніж ті, хто спить по 8-9 годин.

#8 Немає для людини кращого слова, ніж її ім’я. Перше, що треба запам’ятовувати при знайомстві – ім’я. Не посаду, не професію, а ім’я. Це основне правило встановлення хороших відносин.

 #9: Щоб швидко заснути треба лягти на спину, витягнутися та розслабити все тіло. Закрити очі і під закритими повіками закотити зіниці вгору. Це нормальний стан очей під час сну. Прийнявши це положення, людина засинає швидко, легко та глибоко.

#10: Знання психології робить життя простішим, через врахування можливих реакцій оточуючих людей, а застосування практичної психології покращує взаєморозуміння, і допомагає вирішувати конфлікти вчасно.

#11: Кожен раз, коли ви подумки повертаєтеся до якоїсь події, ви змінюєте її, так як нервові шляхи кожен раз інакше активізуються. На це можуть впливати і пізніші події, і бажання заповнити прогалини в пам’яті. Так ви, наприклад, не пам’ятаєте, хто ще був на зустрічі родичів, але так як ваша тітка зазвичай присутня, ви можете згодом включити її в ваш спогад.

#12: Дослідники стверджують, що люди, які люблять мріяти, як правило, більш винахідливі та краще вирішують різні проблеми.

#13: Найвідоміший приклад «обману через чесність». Людина, яка озвучить свої нечисті наміри, буде виглядати в очах оточуючих більш чесною, ніж людина, у якої ці наміри повністю відсутні або вона їх приховує.

 #14: Ефект «сліпоти неуваги». Ідея полягає в тому, що ми часто сліпі до того, що відбувається у нас буквально «під носом», якщо ми орієнтовані на якусь іншу задачу.

 #15: Ви можете запам’ятати тільки 3-4 елементи одночасно. Існує правило «магічного числа 7 плюс-мінус 2», згідно з яким людина не може зберігати більше 5-9 блоків інформації одночасно. Більша частина інформації в короткочасній пам’яті зберігається 20-30 секунд, після чого ми її швидко забуваємо, тільки якщо не повторюємо знову і знову.

 #16: Ви бачите речі інакше, ніж їх сприймаєте. Згідно з дослідженням Кембриджського університету, «неважливо, в якому порядку розміщені букви в слові». Головне, щоб перша та остання букви були на своєму місці. Навіть якщо інші букви будуть перемішані, ви зможете прочитати речення. Це відбувається тому, що людський мозок не читає кожну літеру, слово в цілому. Він постійно обробляє інформацію, яку отримує від органів чуттів і те, як ви сприймаєте інформацію (слова), як правило, відрізняється від того, що ви бачите (переплутані літери).

 #17: Дитина починає сприймати своє окреме «Я» тільки після двох років, а до цього вона  відчуває себе одним цілим з усім навколишнім світом. Так, як ми з Вами вважаємо свою руку, ногу «собою», так і малюк вважає весь навколишній світ частиною себе.

 #18: 90% всіх захворювань несуть в собі психологічний характер, а остаточно вилікуваною людина може бути тільки при відновленні своєї душевної рівноваги.

 #19: Тривалість візуального контакту залежить від відстані між співрозмовниками. Чим більше відстань, тим більш тривалі контакти очей можливі між ними. Тому спілкування буде більш ефективним, якщо партнери сидять по різні боки столу – в цьому разі збільшення відстані між ними буде компенсуватися збільшенням тривалості контакту очей.

#20: Теорія нейролінгвістичного програмування стверджує, що по руху очей співрозмовника можна дізнатися, які саме образи зараз у свідомості людини і чим він зайнятий в даний момент: придумує або згадує.